Johanna Wildschut
Johanna Wildschut, geb. te Batavia [Indonesië] op 14 mei 1938.- Vader:
Ir. Johannes (Jan) Wildschut, geb. te Wormerveer op 19 apr 1903, ing. Ned.Indie, ovl. (95 jaar oud) te Utrecht op 24 apr 1998, tr. (resp. 27 en 23 jaar oud) te Batavia [Indonesië] op 15 feb 1931.
tr. (beiden 31 jaar oud) te Utrecht op 8 mei 1970
met
Johan Wouter Schot, geb. te Batavia [Indonesië] op 21 mei 1938, ovl. (70 jaar oud) te Utrecht op 29 jan 2009.
Uit dit huwelijk een zoon:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Aart-Jan | *1971 | Zaandam | | | | 1 | 2 |
>
Adrianus Wildschut
Adrianus Wildschut, geb. te Batavia [Indonesië] op 22 nov 1940.- Vader:
Ir. Johannes (Jan) Wildschut, geb. te Wormerveer op 19 apr 1903, ing. Ned.Indie, ovl. (95 jaar oud) te Utrecht op 24 apr 1998, tr. (resp. 27 en 23 jaar oud) te Batavia [Indonesië] op 15 feb 1931.
tr. (resp. 24 en 23 jaar oud) te Dordrecht op 28 jul 1965
met
Cornelia Hendrika Dekkers, geb. te Dordrecht op 14 nov 1941
>
Egbertus Wildschut
Egbertus Wildschut, geb. te Bandoeng [Indonesië] op 28 jul 1944.- Vader:
Ir. Johannes (Jan) Wildschut, geb. te Wormerveer op 19 apr 1903, ing. Ned.Indie, ovl. (95 jaar oud) te Utrecht op 24 apr 1998, tr. (resp. 27 en 23 jaar oud) te Batavia [Indonesië] op 15 feb 1931.
tr. (resp. ongeveer 25 en ongeveer 22 jaar oud) in 1970
met
Marian In't Hol, geb. op 3 aug 1947
>
Josephine Johanna Alida Veen
Josephine Johanna Alida (Jopie) [Xl 164] Veen, geb. te Zaandam op 1 mrt 1909, ovl. (88 jaar oud) te Zaandam op 28 mei 1997.- Vader:
Egbertus Antony [X 179] Veen, zn. van Antonie [lX 121] Veen (Lid van firma A.Veen & zoon te Sneek) en Elsle Brunings, geb. te Sneek op 24 jan 1880 (geadopt.), doopsgezind, onder-direc. Verkade's fabrieken Zaandam Levensloop Ebertus Veen Antoniezn.[V III 8]
Ebertus Veen Antoniezn. Werd geboren in Sneek op 24 januari 1880, als zoon
van de handelaar in koloniale waren Antonie Veen en Elske Brunings. In Sneek doorliep hij ook zijn eerste schooljaren. Later werd hij leerling aan de Openbare Handelsschool te Amsterdam. Na de voltooiing van deze opleiding was hij achtereenvolgens in dienst van de Hollandse Stoombootmaatschappij, de firma Fausto Gigliotti te Genua en de "Handelsvereniging Amsterdam". In 1905 trad hij als correspondent in dienst van de N.V. Bakkerij "de Ruijter", onderdeel van de firma Verkade en Co. Een jaar later trouwde hij met Alida Christina Brons. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren: Elske (1907), Josephina Johanna Alida (1909), Ida Egbertina (1910) en Antonie (1919). Het gezin woonde te Zaandam. Na twee jaar had hij zich opgewerkt tot procuratie-houder van N.V. Bakkerij "de Ruijter" en tot chef van de afdeling Inkoop van Verkade's Fabrieken. Bij K.B. van 21 juli 1917 werd op 1 oktober van datzelfde jaar de naamsverandering van "de Ruijter", de Biscuitfabriek en de Waxinelichtfabriek bekrachtigd. Deze bedrijven gingen verder onder de naam N.V. Verkade's Fabrieken. Na zijn aanstelling in 1918 als diaken van de Doopsgezinde Gemeente Zaandam-West, kreeg hij na enige tijd de leiding van de Combinatie van Zaanse Doopsgezinde Kerkeraden. Van 1923 tot 1948 is hij - met periodieke onderbrekingen - lid geweest van de kerkeraad, bijna altijd als voorzitter. In die funktie nam hij in de oorlogswinter 1944-1945 het initiatief tot het uitdelen van levensmiddelen en tot het opzetten van een gaarkeuken voor leden van de Doopsgezinde Gemeente. Verder was hij penningmeester van het Doopsgezind Broederschapshuis te Schoorl.
Vanaf 1922 is Egbertus Veen Antoniezn. 25 jaar sekretaris geweest van de afdeling Zaanstreek van de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Daarna werd hij voorzitter van die afdeling. In 1928 behoorde hij tot de oprichters van "L.J. Veen's Uitgeversmaatschappij N.V." te Amsterdam.
Hij werd in 1936 benoemd tot onder-direkteur van N.V. Verkade's Fabrieken.
Als voorzitter van "de Zaansche Molen" nam hij het initiatief tot de aankoop van de molen "de Koker" (1941). Een groot deel van de restauratiekosten werd door hem gefinancierd.
In 1948 maakte hij voor N.V. Koninklijke Verkade's Fabrieken (deze naamswijziging had plaats gehad in 1946, bij het 50-jarig jubileum van de fabriek) een grote buitenlandse reis naar de Verenigde Staten en West-Indië, bedoeld om de markt aldaar te verkennen en de verkoop te organiseren. Naast zijn funktie als onder-direkteur was hij tevens voorzitter van het Weduwen- en Wezenfonds voor het personeel van Verkade. Twee jaar later nam hij bij zijn 45-jarig jubileum afscheid van N.V. Koninklijke Verkade's Fabrieken. Hierbij werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Naast de hierboven genoemde funkties vervulde hij diverse andere, zoals: voorzitter van "de
Zaansche Schoolvereeniging", president van de Nutsspaarbank te Zaandam, voorzitter van het leesgezelschap "Orde", bestuurslid van "de Liberale Kiesvereniging". Hij was lid van een aantal verenigingen, commissies en politieke partijen.
Na zijn pensionering vervulde hij nog een twaalftal funkties, waaronder het voorzitterschap van het departement Zaanstreek van de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Deze funktie en de funktie van hoofdbestuurslid, die hij vanaf 1947 vervulde, bleef hij tot zijn overlijden uitoefenen.
Naast het grote aantal funkties, dat hij bekleedde, vond hij ook nog tijd tot het samenstellen van publikaties op politiek en economisch terrein.
Manuscript van E. Veen "De Zaanse industrie in verleden en heden".. 1941 en een omslag getypte uittreksels betreffende economisch-historische literatuur over de periode vanaf de 17e eeuw.
Na een korte ziekte overleed E.A. Veen op 19 oktober 1952 in het Stadsziekenhuis te Purmerend, ovl. (72 jaar oud) te Zaandam op 19 okt 1952, begr. te Westerveld op 22 okt 1952,
, tr. (resp. 26 en 27 jaar oud) te Amsterdam op 26 apr 1906.
- Moeder:
Alida Christina ((Famke)) Brons, dr. van Simon Cornelis Huberttus Brons (fabrikant van regenkleding) en Alida Christina Schone, geb. te Amsterdam op 24 nov 1878, o.a. als schrijfster onder Famke Levensloop Alida Christian Veen-Brons
Alida Christina Broris werd geboren te Amsterdam op 24 november 1878 als dochter
van de fabrikant van waterdichte goederen Simon Cornelis Hubertus Brons en Alida Christina Schone. Na de lagere school volgde zij het onderwijs aan de 4-jarige U.L.O.school te Amsterdam. Op 19jarige leeftijd was zij als boekhoudster en korrespondente in haar vader's zaak werkzaam. 's Avonds volgde zij een opleiding boekhouden en hield zij zich bezig met kleine publikaties in de "Telegraaf". Ze had grote belangstelling voor romans en gedichten. Op 27-jarige leeftijd trouwde zij met Egbert Veen Antoniezn.
Haar gezinsleven beschreef zij in een serie artikelen, genaamd "Brieven van een Huisvrouw" in het tijdschrift "Zij" (1919-1927). Later publiceerde zij onder het pseudoniem "Famke" deze brieven in boekvorm met als titel: "Het Zaansch Binnenhuisje" (1927) en "Het Nieuw Zaansch Binnenhuisje" (1929). Onder het pseudoniem "Famke" verschenen ook al haar latere feministische publikaties. In navolging van "Famke's" brievenserie verschenen in "Zij" ook artikelen van de hand van E.Brunt, genaamd: "Een Hollandsche Huisvrouw in Indië.
Vanwege haar politieke interesses was zij onder meer lid van het Algemeen Nederlandsch
Verbond en de Vrijheidsbond. In 1930 verscheen haar derde boek: "Triomf van het Huwelijk". Hierin neemt zij stelling tegen de voor die jaren vergaande onafhankelijke houding van de vrouw. In het jaar daaron wordt onder haar leiding "de Vereeniging voor NieuwFeministen" opgericht te Zaandam. Deze vereniging had tot doel:
1. Aktie tegen de nivellering der sexen.
2. Opvoeding van mannen en vrouwen tot het gelouterde huwelijk, naast opvoeding tot de maatschappelijke werkkring.
3. Stichting en instandhouding van een "Instituut tot Belangelooze Huwelijksbemiddeling en -Raadgeving".
4. Organisatie van werkcentra.
5. Propaganda in woord en geschrift.
6. Andere wettelijke middelen die aan het doel bevordelijk zijn.
(Uit: afschrift stichtingsbrief).De vereniging werd koninklijk goedgekeurd bij K.B. no. 42 van 24 oktober 1933, S.225.In 1937 verzoekt Alida Christina Veen-Brons om opheffing van de vereniging, omdat zij vanwege haar leeftijd niet meer aan haar taak kan voldoen en er geen geschikte opvolgster gevonden kon worden.
Een jaar later wordt "Het Nieuw-Feministisch Sekretariaat" gesticht, met nagenoeg dezelfde doelstellingen als de zojuist opgeheven "Vereeniging voor Nieuw-Feministen". De aktiviteiten uitten zich echter meer in publicistische propaganda. Naast haar feministische geschriften publiceerde zij ook vele gedichten, waarvan enkele illegaal verspreid zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding was zij lid van de onderafdeling Zaanstreek van de Stichting "Toezicht Politieke Delinquenten". Na de oorlog werkte ze aan de artikelenserie "Commentaar op mijn eigen Dagboek". Hierin besprak ze het leven van eind veertiger jaren in vergelijking met de beschrijving in haar dagboek van vijf jaar tevoren. Deze serie is in boekvorm verschenen. In die jaren publiceerde zij meer artikelenseries. Uit een daarvan kwam haar laatste werk "Het Nieuw-Feminisme en de Belangelooze Huwelijksbemiddeling" voort. In 1954 verleende zij medewerking bij de oprichting van het E.A.Veenfonds. Dit fonds was opgericht ten bate van het Doopsgezind Broederschapshuis te Schoorl en droeg de naam van Egbertus Veen Antoniezn, tot zijn gedachtenis.Alida Christina Veen-Brons overleed op 26 november 1955 te Zaandam en werd op de begraafplaats "Westerveld" te Driehuis begraven, ovl. (77 jaar oud) te Zaandam op 26 nov 1955.
tr. (resp. 21 en 28 jaar oud) te Zaandam op 2 jul 1930
met
Ir Pieter Mattheus Duyvis, zn. van Pieter Mattheus Duyvis (ingenieur, oprichter NV Machinefabrik P.M. Duyvis.) en Jacoba Carolina van Cleef, geb. te Zaandijk op 4 aug 1901, dir. machinefabriekant P.M. Duyvis & Co te Koog a/d Zaan, ovl. (82 jaar oud) te Zaandijk op 27 sep 1983
>
Pieter Mattheus Duyvis
Ir Pieter Mattheus Duyvis, geb. te Zaandijk op 4 aug 1901, dir. machinefabriekant P.M. Duyvis & Co te Koog a/d Zaan, ovl. (82 jaar oud) te Zaandijk op 27 sep 1983.- Vader:
Pieter Mattheus Duyvis, zn. van Teewis Duyvis (koopman, fabrikant met 6 oliemolens en 1 pelmolen) en Debora Geertuida Verkade, geb. te Koog a.d. Zaan op 12 apr 1857, ingenieur, oprichter NV Machinefabrik P.M. Duyvis, ovl. (68 jaar oud) te Santpoort-Noord op 5 nov 1925, tr. (resp. 32 en 24 jaar oud) te Borne op 30 aug 1889.
tr. (resp. 28 en 21 jaar oud) te Zaandam op 2 jul 1930
met
Josephine Johanna Alida (Jopie) [Xl 164] Veen, dr. van Egbertus Antony [X 179] Veen (onder-direc. Verkade's fabrieken Zaandam) en Alida Christina ((Famke)) Brons (o.a. als schrijfster onder Famke), geb. te Zaandam op 1 mrt 1909, ovl. (88 jaar oud) te Zaandam op 28 mei 1997
>
Ida Egbertina Veen
Ida Egbertina [Xl 165] Veen, geb. te Zaandam op 22 okt 1910, ovl. (92 jaar oud) te Velp op 11 jun 2003.- Vader:
Egbertus Antony [X 179] Veen, zn. van Antonie [lX 121] Veen (Lid van firma A.Veen & zoon te Sneek) en Elsle Brunings, geb. te Sneek op 24 jan 1880 (geadopt.), doopsgezind, onder-direc. Verkade's fabrieken Zaandam Levensloop Ebertus Veen Antoniezn.[V III 8]
Ebertus Veen Antoniezn. Werd geboren in Sneek op 24 januari 1880, als zoon
van de handelaar in koloniale waren Antonie Veen en Elske Brunings. In Sneek doorliep hij ook zijn eerste schooljaren. Later werd hij leerling aan de Openbare Handelsschool te Amsterdam. Na de voltooiing van deze opleiding was hij achtereenvolgens in dienst van de Hollandse Stoombootmaatschappij, de firma Fausto Gigliotti te Genua en de "Handelsvereniging Amsterdam". In 1905 trad hij als correspondent in dienst van de N.V. Bakkerij "de Ruijter", onderdeel van de firma Verkade en Co. Een jaar later trouwde hij met Alida Christina Brons. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren: Elske (1907), Josephina Johanna Alida (1909), Ida Egbertina (1910) en Antonie (1919). Het gezin woonde te Zaandam. Na twee jaar had hij zich opgewerkt tot procuratie-houder van N.V. Bakkerij "de Ruijter" en tot chef van de afdeling Inkoop van Verkade's Fabrieken. Bij K.B. van 21 juli 1917 werd op 1 oktober van datzelfde jaar de naamsverandering van "de Ruijter", de Biscuitfabriek en de Waxinelichtfabriek bekrachtigd. Deze bedrijven gingen verder onder de naam N.V. Verkade's Fabrieken. Na zijn aanstelling in 1918 als diaken van de Doopsgezinde Gemeente Zaandam-West, kreeg hij na enige tijd de leiding van de Combinatie van Zaanse Doopsgezinde Kerkeraden. Van 1923 tot 1948 is hij - met periodieke onderbrekingen - lid geweest van de kerkeraad, bijna altijd als voorzitter. In die funktie nam hij in de oorlogswinter 1944-1945 het initiatief tot het uitdelen van levensmiddelen en tot het opzetten van een gaarkeuken voor leden van de Doopsgezinde Gemeente. Verder was hij penningmeester van het Doopsgezind Broederschapshuis te Schoorl.
Vanaf 1922 is Egbertus Veen Antoniezn. 25 jaar sekretaris geweest van de afdeling Zaanstreek van de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Daarna werd hij voorzitter van die afdeling. In 1928 behoorde hij tot de oprichters van "L.J. Veen's Uitgeversmaatschappij N.V." te Amsterdam.
Hij werd in 1936 benoemd tot onder-direkteur van N.V. Verkade's Fabrieken.
Als voorzitter van "de Zaansche Molen" nam hij het initiatief tot de aankoop van de molen "de Koker" (1941). Een groot deel van de restauratiekosten werd door hem gefinancierd.
In 1948 maakte hij voor N.V. Koninklijke Verkade's Fabrieken (deze naamswijziging had plaats gehad in 1946, bij het 50-jarig jubileum van de fabriek) een grote buitenlandse reis naar de Verenigde Staten en West-Indië, bedoeld om de markt aldaar te verkennen en de verkoop te organiseren. Naast zijn funktie als onder-direkteur was hij tevens voorzitter van het Weduwen- en Wezenfonds voor het personeel van Verkade. Twee jaar later nam hij bij zijn 45-jarig jubileum afscheid van N.V. Koninklijke Verkade's Fabrieken. Hierbij werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Naast de hierboven genoemde funkties vervulde hij diverse andere, zoals: voorzitter van "de
Zaansche Schoolvereeniging", president van de Nutsspaarbank te Zaandam, voorzitter van het leesgezelschap "Orde", bestuurslid van "de Liberale Kiesvereniging". Hij was lid van een aantal verenigingen, commissies en politieke partijen.
Na zijn pensionering vervulde hij nog een twaalftal funkties, waaronder het voorzitterschap van het departement Zaanstreek van de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Deze funktie en de funktie van hoofdbestuurslid, die hij vanaf 1947 vervulde, bleef hij tot zijn overlijden uitoefenen.
Naast het grote aantal funkties, dat hij bekleedde, vond hij ook nog tijd tot het samenstellen van publikaties op politiek en economisch terrein.
Manuscript van E. Veen "De Zaanse industrie in verleden en heden".. 1941 en een omslag getypte uittreksels betreffende economisch-historische literatuur over de periode vanaf de 17e eeuw.
Na een korte ziekte overleed E.A. Veen op 19 oktober 1952 in het Stadsziekenhuis te Purmerend, ovl. (72 jaar oud) te Zaandam op 19 okt 1952, begr. te Westerveld op 22 okt 1952,
, tr. (resp. 26 en 27 jaar oud) te Amsterdam op 26 apr 1906.
- Moeder:
Alida Christina ((Famke)) Brons, dr. van Simon Cornelis Huberttus Brons (fabrikant van regenkleding) en Alida Christina Schone, geb. te Amsterdam op 24 nov 1878, o.a. als schrijfster onder Famke Levensloop Alida Christian Veen-Brons
Alida Christina Broris werd geboren te Amsterdam op 24 november 1878 als dochter
van de fabrikant van waterdichte goederen Simon Cornelis Hubertus Brons en Alida Christina Schone. Na de lagere school volgde zij het onderwijs aan de 4-jarige U.L.O.school te Amsterdam. Op 19jarige leeftijd was zij als boekhoudster en korrespondente in haar vader's zaak werkzaam. 's Avonds volgde zij een opleiding boekhouden en hield zij zich bezig met kleine publikaties in de "Telegraaf". Ze had grote belangstelling voor romans en gedichten. Op 27-jarige leeftijd trouwde zij met Egbert Veen Antoniezn.
Haar gezinsleven beschreef zij in een serie artikelen, genaamd "Brieven van een Huisvrouw" in het tijdschrift "Zij" (1919-1927). Later publiceerde zij onder het pseudoniem "Famke" deze brieven in boekvorm met als titel: "Het Zaansch Binnenhuisje" (1927) en "Het Nieuw Zaansch Binnenhuisje" (1929). Onder het pseudoniem "Famke" verschenen ook al haar latere feministische publikaties. In navolging van "Famke's" brievenserie verschenen in "Zij" ook artikelen van de hand van E.Brunt, genaamd: "Een Hollandsche Huisvrouw in Indië.
Vanwege haar politieke interesses was zij onder meer lid van het Algemeen Nederlandsch
Verbond en de Vrijheidsbond. In 1930 verscheen haar derde boek: "Triomf van het Huwelijk". Hierin neemt zij stelling tegen de voor die jaren vergaande onafhankelijke houding van de vrouw. In het jaar daaron wordt onder haar leiding "de Vereeniging voor NieuwFeministen" opgericht te Zaandam. Deze vereniging had tot doel:
1. Aktie tegen de nivellering der sexen.
2. Opvoeding van mannen en vrouwen tot het gelouterde huwelijk, naast opvoeding tot de maatschappelijke werkkring.
3. Stichting en instandhouding van een "Instituut tot Belangelooze Huwelijksbemiddeling en -Raadgeving".
4. Organisatie van werkcentra.
5. Propaganda in woord en geschrift.
6. Andere wettelijke middelen die aan het doel bevordelijk zijn.
(Uit: afschrift stichtingsbrief).De vereniging werd koninklijk goedgekeurd bij K.B. no. 42 van 24 oktober 1933, S.225.In 1937 verzoekt Alida Christina Veen-Brons om opheffing van de vereniging, omdat zij vanwege haar leeftijd niet meer aan haar taak kan voldoen en er geen geschikte opvolgster gevonden kon worden.
Een jaar later wordt "Het Nieuw-Feministisch Sekretariaat" gesticht, met nagenoeg dezelfde doelstellingen als de zojuist opgeheven "Vereeniging voor Nieuw-Feministen". De aktiviteiten uitten zich echter meer in publicistische propaganda. Naast haar feministische geschriften publiceerde zij ook vele gedichten, waarvan enkele illegaal verspreid zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding was zij lid van de onderafdeling Zaanstreek van de Stichting "Toezicht Politieke Delinquenten". Na de oorlog werkte ze aan de artikelenserie "Commentaar op mijn eigen Dagboek". Hierin besprak ze het leven van eind veertiger jaren in vergelijking met de beschrijving in haar dagboek van vijf jaar tevoren. Deze serie is in boekvorm verschenen. In die jaren publiceerde zij meer artikelenseries. Uit een daarvan kwam haar laatste werk "Het Nieuw-Feminisme en de Belangelooze Huwelijksbemiddeling" voort. In 1954 verleende zij medewerking bij de oprichting van het E.A.Veenfonds. Dit fonds was opgericht ten bate van het Doopsgezind Broederschapshuis te Schoorl en droeg de naam van Egbertus Veen Antoniezn, tot zijn gedachtenis.Alida Christina Veen-Brons overleed op 26 november 1955 te Zaandam en werd op de begraafplaats "Westerveld" te Driehuis begraven, ovl. (77 jaar oud) te Zaandam op 26 nov 1955.
tr. (resp. 26 en 34 jaar oud) te Amsterdam op 17 jun 1937
met
Philippus Johannes Claus, geb. te 's-Gravenhage op 6 okt 1902, tandarts in Oosterbeek, ovl. (76 jaar oud) te Haarlem op 31 jul 1979.
Uit dit huwelijk 3 kinderen:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Peter | *1938 | Oosterbeek | | | | 1 | 2 |
2 | Mariannne | *1940 | Oosterbeek | | | | 0 | 0 |
3 | Eric | *1942 | Oosterbeek | | | | 0 | 0 |
>
Philippus Johannes Claus
Philippus Johannes Claus, geb. te 's-Gravenhage op 6 okt 1902, tandarts in Oosterbeek, ovl. (76 jaar oud) te Haarlem op 31 jul 1979.tr. (resp. 34 en 26 jaar oud) te Amsterdam op 17 jun 1937
met
Ida Egbertina [Xl 165] Veen, dr. van Egbertus Antony [X 179] Veen (onder-direc. Verkade's fabrieken Zaandam) en Alida Christina ((Famke)) Brons (o.a. als schrijfster onder Famke), geb. te Zaandam op 22 okt 1910, ovl. (92 jaar oud) te Velp op 11 jun 2003.
Uit dit huwelijk 3 kinderen:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Peter | *1938 | Oosterbeek | | | | 1 | 2 |
2 | Mariannne | *1940 | Oosterbeek | | | | 0 | 0 |
3 | Eric | *1942 | Oosterbeek | | | | 0 | 0 |
>
Peter Johannes Clous
Peter Johannes Clous, geb. te Oosterbeek op 5 sep 1938,
.- Vader:
Philippus Johannes Claus, geb. te 's-Gravenhage op 6 okt 1902, tandarts in Oosterbeek, ovl. (76 jaar oud) te Haarlem op 31 jul 1979, tr. (resp. 34 en 26 jaar oud) te Amsterdam op 17 jun 1937.
tr. (resp. 25 en 23 jaar oud) op 31 okt 1963
met
Maria C.C.E. van Tilburg, geb. op 14 sep 1940.
Uit dit huwelijk 2 zonen:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Maarten | *1965 | | | | | 0 | 0 |
2 | Marc | *1968 | | | | | 0 | 0 |
>
Mariannne Debora Clous
Mariannne Debora Clous, geb. te Oosterbeek op 17 sep 1940.- Vader:
Philippus Johannes Claus, geb. te 's-Gravenhage op 6 okt 1902, tandarts in Oosterbeek, ovl. (76 jaar oud) te Haarlem op 31 jul 1979, tr. (resp. 34 en 26 jaar oud) te Amsterdam op 17 jun 1937.
>
Eric Anton Clous
Eric Anton Clous, geb. te Oosterbeek op 27 mrt 1942.- Vader:
Philippus Johannes Claus, geb. te 's-Gravenhage op 6 okt 1902, tandarts in Oosterbeek, ovl. (76 jaar oud) te Haarlem op 31 jul 1979, tr. (resp. 34 en 26 jaar oud) te Amsterdam op 17 jun 1937.
>
Antonie Veen
Antonie (Anton) [Xl 166] Veen, geb. te Zaandam op 27 jun 1919, adj.dir, ovl. (81 jaar oud) te Santpoort-Noord op 30 apr 2001.- Vader:
Egbertus Antony [X 179] Veen, zn. van Antonie [lX 121] Veen (Lid van firma A.Veen & zoon te Sneek) en Elsle Brunings, geb. te Sneek op 24 jan 1880 (geadopt.), doopsgezind, onder-direc. Verkade's fabrieken Zaandam Levensloop Ebertus Veen Antoniezn.[V III 8]
Ebertus Veen Antoniezn. Werd geboren in Sneek op 24 januari 1880, als zoon
van de handelaar in koloniale waren Antonie Veen en Elske Brunings. In Sneek doorliep hij ook zijn eerste schooljaren. Later werd hij leerling aan de Openbare Handelsschool te Amsterdam. Na de voltooiing van deze opleiding was hij achtereenvolgens in dienst van de Hollandse Stoombootmaatschappij, de firma Fausto Gigliotti te Genua en de "Handelsvereniging Amsterdam". In 1905 trad hij als correspondent in dienst van de N.V. Bakkerij "de Ruijter", onderdeel van de firma Verkade en Co. Een jaar later trouwde hij met Alida Christina Brons. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren: Elske (1907), Josephina Johanna Alida (1909), Ida Egbertina (1910) en Antonie (1919). Het gezin woonde te Zaandam. Na twee jaar had hij zich opgewerkt tot procuratie-houder van N.V. Bakkerij "de Ruijter" en tot chef van de afdeling Inkoop van Verkade's Fabrieken. Bij K.B. van 21 juli 1917 werd op 1 oktober van datzelfde jaar de naamsverandering van "de Ruijter", de Biscuitfabriek en de Waxinelichtfabriek bekrachtigd. Deze bedrijven gingen verder onder de naam N.V. Verkade's Fabrieken. Na zijn aanstelling in 1918 als diaken van de Doopsgezinde Gemeente Zaandam-West, kreeg hij na enige tijd de leiding van de Combinatie van Zaanse Doopsgezinde Kerkeraden. Van 1923 tot 1948 is hij - met periodieke onderbrekingen - lid geweest van de kerkeraad, bijna altijd als voorzitter. In die funktie nam hij in de oorlogswinter 1944-1945 het initiatief tot het uitdelen van levensmiddelen en tot het opzetten van een gaarkeuken voor leden van de Doopsgezinde Gemeente. Verder was hij penningmeester van het Doopsgezind Broederschapshuis te Schoorl.
Vanaf 1922 is Egbertus Veen Antoniezn. 25 jaar sekretaris geweest van de afdeling Zaanstreek van de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Daarna werd hij voorzitter van die afdeling. In 1928 behoorde hij tot de oprichters van "L.J. Veen's Uitgeversmaatschappij N.V." te Amsterdam.
Hij werd in 1936 benoemd tot onder-direkteur van N.V. Verkade's Fabrieken.
Als voorzitter van "de Zaansche Molen" nam hij het initiatief tot de aankoop van de molen "de Koker" (1941). Een groot deel van de restauratiekosten werd door hem gefinancierd.
In 1948 maakte hij voor N.V. Koninklijke Verkade's Fabrieken (deze naamswijziging had plaats gehad in 1946, bij het 50-jarig jubileum van de fabriek) een grote buitenlandse reis naar de Verenigde Staten en West-Indië, bedoeld om de markt aldaar te verkennen en de verkoop te organiseren. Naast zijn funktie als onder-direkteur was hij tevens voorzitter van het Weduwen- en Wezenfonds voor het personeel van Verkade. Twee jaar later nam hij bij zijn 45-jarig jubileum afscheid van N.V. Koninklijke Verkade's Fabrieken. Hierbij werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Naast de hierboven genoemde funkties vervulde hij diverse andere, zoals: voorzitter van "de
Zaansche Schoolvereeniging", president van de Nutsspaarbank te Zaandam, voorzitter van het leesgezelschap "Orde", bestuurslid van "de Liberale Kiesvereniging". Hij was lid van een aantal verenigingen, commissies en politieke partijen.
Na zijn pensionering vervulde hij nog een twaalftal funkties, waaronder het voorzitterschap van het departement Zaanstreek van de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Deze funktie en de funktie van hoofdbestuurslid, die hij vanaf 1947 vervulde, bleef hij tot zijn overlijden uitoefenen.
Naast het grote aantal funkties, dat hij bekleedde, vond hij ook nog tijd tot het samenstellen van publikaties op politiek en economisch terrein.
Manuscript van E. Veen "De Zaanse industrie in verleden en heden".. 1941 en een omslag getypte uittreksels betreffende economisch-historische literatuur over de periode vanaf de 17e eeuw.
Na een korte ziekte overleed E.A. Veen op 19 oktober 1952 in het Stadsziekenhuis te Purmerend, ovl. (72 jaar oud) te Zaandam op 19 okt 1952, begr. te Westerveld op 22 okt 1952,
, tr. (resp. 26 en 27 jaar oud) te Amsterdam op 26 apr 1906.
- Moeder:
Alida Christina ((Famke)) Brons, dr. van Simon Cornelis Huberttus Brons (fabrikant van regenkleding) en Alida Christina Schone, geb. te Amsterdam op 24 nov 1878, o.a. als schrijfster onder Famke Levensloop Alida Christian Veen-Brons
Alida Christina Broris werd geboren te Amsterdam op 24 november 1878 als dochter
van de fabrikant van waterdichte goederen Simon Cornelis Hubertus Brons en Alida Christina Schone. Na de lagere school volgde zij het onderwijs aan de 4-jarige U.L.O.school te Amsterdam. Op 19jarige leeftijd was zij als boekhoudster en korrespondente in haar vader's zaak werkzaam. 's Avonds volgde zij een opleiding boekhouden en hield zij zich bezig met kleine publikaties in de "Telegraaf". Ze had grote belangstelling voor romans en gedichten. Op 27-jarige leeftijd trouwde zij met Egbert Veen Antoniezn.
Haar gezinsleven beschreef zij in een serie artikelen, genaamd "Brieven van een Huisvrouw" in het tijdschrift "Zij" (1919-1927). Later publiceerde zij onder het pseudoniem "Famke" deze brieven in boekvorm met als titel: "Het Zaansch Binnenhuisje" (1927) en "Het Nieuw Zaansch Binnenhuisje" (1929). Onder het pseudoniem "Famke" verschenen ook al haar latere feministische publikaties. In navolging van "Famke's" brievenserie verschenen in "Zij" ook artikelen van de hand van E.Brunt, genaamd: "Een Hollandsche Huisvrouw in Indië.
Vanwege haar politieke interesses was zij onder meer lid van het Algemeen Nederlandsch
Verbond en de Vrijheidsbond. In 1930 verscheen haar derde boek: "Triomf van het Huwelijk". Hierin neemt zij stelling tegen de voor die jaren vergaande onafhankelijke houding van de vrouw. In het jaar daaron wordt onder haar leiding "de Vereeniging voor NieuwFeministen" opgericht te Zaandam. Deze vereniging had tot doel:
1. Aktie tegen de nivellering der sexen.
2. Opvoeding van mannen en vrouwen tot het gelouterde huwelijk, naast opvoeding tot de maatschappelijke werkkring.
3. Stichting en instandhouding van een "Instituut tot Belangelooze Huwelijksbemiddeling en -Raadgeving".
4. Organisatie van werkcentra.
5. Propaganda in woord en geschrift.
6. Andere wettelijke middelen die aan het doel bevordelijk zijn.
(Uit: afschrift stichtingsbrief).De vereniging werd koninklijk goedgekeurd bij K.B. no. 42 van 24 oktober 1933, S.225.In 1937 verzoekt Alida Christina Veen-Brons om opheffing van de vereniging, omdat zij vanwege haar leeftijd niet meer aan haar taak kan voldoen en er geen geschikte opvolgster gevonden kon worden.
Een jaar later wordt "Het Nieuw-Feministisch Sekretariaat" gesticht, met nagenoeg dezelfde doelstellingen als de zojuist opgeheven "Vereeniging voor Nieuw-Feministen". De aktiviteiten uitten zich echter meer in publicistische propaganda. Naast haar feministische geschriften publiceerde zij ook vele gedichten, waarvan enkele illegaal verspreid zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding was zij lid van de onderafdeling Zaanstreek van de Stichting "Toezicht Politieke Delinquenten". Na de oorlog werkte ze aan de artikelenserie "Commentaar op mijn eigen Dagboek". Hierin besprak ze het leven van eind veertiger jaren in vergelijking met de beschrijving in haar dagboek van vijf jaar tevoren. Deze serie is in boekvorm verschenen. In die jaren publiceerde zij meer artikelenseries. Uit een daarvan kwam haar laatste werk "Het Nieuw-Feminisme en de Belangelooze Huwelijksbemiddeling" voort. In 1954 verleende zij medewerking bij de oprichting van het E.A.Veenfonds. Dit fonds was opgericht ten bate van het Doopsgezind Broederschapshuis te Schoorl en droeg de naam van Egbertus Veen Antoniezn, tot zijn gedachtenis.Alida Christina Veen-Brons overleed op 26 november 1955 te Zaandam en werd op de begraafplaats "Westerveld" te Driehuis begraven, ovl. (77 jaar oud) te Zaandam op 26 nov 1955.
tr. (resp. 34 en 37 jaar oud) te Hilversum op 11 mei 1954
met
Amelia Kindermann, dr. van Hendrik Abraham Kindermann en Amelia Jane Gulckher, geb. te Buitenzorg [Indonesië] op 18 feb 1917, ovl. (86 jaar oud) te Huis ter Heide op 23 jan 2004.
Uit dit huwelijk 2 kinderen:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Liesbeth | *1956 | Buenos Aires [Argentinië] | | | | 1 | 3 |
2 | Egbert | *1959 | Eindhoven | | | | 1 | 2 |
>
Lubina Johanna Veen
Lubina Johanna [X 181] Veen, geb. te Amsterdam op 5 mrt 1884, tekenlerares Meisjes H.B.S in Amsterdam, ovl. (53 jaar oud) op 20 jul 1937.
>
Wilhemina Veen
Wilhemina [X 182] Veen, geb. te Amsterdam op 5 jun 1886, ovl. (6 maanden oud) op 29 dec 1886.
>
Willy Veen
Willy [X 183] Veen, geb. te Amsterdam op 5 jun 1888, ovl. (5 maanden oud) te Amsterdam op 12 nov 1888.
>
Lambertina Jacoba Veen
Lambertina Jacoba [X 184] Veen, geb. te Amsterdam op 4 jan 1892, ovl. (74 jaar oud) te Bussum op 22 sep 1966, gecr,
.tr. (resp. 29 en 30 jaar oud) te Batavia [Indonesië] op 21 jun 1921
met
Dedde Simon Gaastra Na ander halfjaar gijzeling in Vught, 1945 naar Batavia, geb. te Workum op 6 nov 1890, luit.-kol. Ned-Indiese-leger afd.Luchtvaart thans in Bussum na anderhalf jaar gijzeling in Vught. na 1945 naar Batavia.
Uit dit huwelijk 2 dochters:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Aurelia | *1923 | Detmold [Duitsland] | | | | 0 | 0 |
2 | Elza | *1926 | Detmold [Duitsland] | | | | 0 | 0 |
>
Dedde Simon Gaastra
Dedde Simon Gaastra Na ander halfjaar gijzeling in Vught, 1945 naar Batavia, geb. te Workum op 6 nov 1890, luit.-kol. Ned-Indiese-leger afd.Luchtvaart thans in Bussum na anderhalf jaar gijzeling in Vught. na 1945 naar Batavia.tr. (resp. 30 en 29 jaar oud) te Batavia [Indonesië] op 21 jun 1921
met
Lambertina Jacoba [X 184] Veen, dr. van Pieter [lX 122] Veen (commissionair in suiker, Amsterdam,firma P.Veen Ez.) en Wilhemina Johanna Hendrika Mecklenbroek, geb. te Amsterdam op 4 jan 1892, ovl. (74 jaar oud) te Bussum op 22 sep 1966, gecr,
.
Uit dit huwelijk 2 dochters:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Aurelia | *1923 | Detmold [Duitsland] | | | | 0 | 0 |
2 | Elza | *1926 | Detmold [Duitsland] | | | | 0 | 0 |
>
Aurelia Gaastra
Aurelia Gaastra, geb. te Detmold [Duitsland] op 28 feb 1923.- Vader:
Dedde Simon Gaastra Na ander halfjaar gijzeling in Vught, 1945 naar Batavia, geb. te Workum op 6 nov 1890, luit.-kol. Ned-Indiese-leger afd.Luchtvaart thans in Bussum na anderhalf jaar gijzeling in Vught. na 1945 naar Batavia, tr. (resp. 30 en 29 jaar oud) te Batavia [Indonesië] op 21 jun 1921.
>
Elza Gaastra
Elza Gaastra, geb. te Detmold [Duitsland] op 16 dec 1926.- Vader:
Dedde Simon Gaastra Na ander halfjaar gijzeling in Vught, 1945 naar Batavia, geb. te Workum op 6 nov 1890, luit.-kol. Ned-Indiese-leger afd.Luchtvaart thans in Bussum na anderhalf jaar gijzeling in Vught. na 1945 naar Batavia, tr. (resp. 30 en 29 jaar oud) te Batavia [Indonesië] op 21 jun 1921.
>
Debora Jacoba Veen
Debora Jacoba [X 185] Veen, geb. te Amsterdam op 28 jun 1893, ovl. (15 jaar oud) te Amsterdam op 8 jan 1909.
>
Wilhemina van Noort
Wilhemina van (Wil) Noort, geb. te Heerjansdam op 25 dec 1921, Kunstschilderes, ovl. (87 jaar oud) te Ijmuiden op 6 aug 2009.tr. (resp. 29 en 28 jaar oud) te Rotterdam op 10 mei 1951 (onduidelijk leesbaar)
met
Hendrik [Xl 161] Veen, zn. van Hendrik Gerrit [X 177] Veen (Adm.theeplanter) en Cornelia Anthonetta Tielens, geb. te Bandoeng [Indonesië] op 15 okt 1922, Stafmedewerker persooneelzaken, ovl. (79 jaar oud) te Driehuis op 12 mrt 2002.
Uit dit huwelijk 4 kinderen:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Wil | *1952 | Rotterdam | | | | 1 | 2 |
2 | Henk | *1953 | Rotterdam | | | | 1 | 3 |
3 | Evert | *1957 | Ijmuiden | | | | 1 | 2 |
4 | Johanna | *1958 | Santpoort-Noord | | | | 1 | 2 |
>